Ciasto z mascarpone i śliwkami

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miękki biszkopt, delikatny krem z serka mascarpone i bitej śmietany.

ja
  • 12 porcje
  • 6min
  • Łatwy

Składniki

Składniki
BISZKOPT
3 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM MASCARPONE
25 dag serka mascarpone
250 ml śmietany kremówki 30%
10 dag cukru pudru

1/4 szklanki czarnej herbaty do nasączenia biszkoptu
50 - 70 dag śliwek
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z mascarpone i śliwkami

  • 1. Biszkopt:
    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i przesiać 2 razy przez sito.

    Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (ubijać najlepiej mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 10 minut). Dodać żółtka i ubijać jeszcze przez ok. 4 minuty. Na koniec dodać obie mąki i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników).

    Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni C i piec 22 minuty. Po upieczeniu biszkopt od razu wyjąć z piekarnika i wystudzić. Ostudzony biszkopt wyjąć z foremki, delikatnie oderwać papier ze spodu i ponownie pozostawić biszkopt na papierze i w foremce.

    Krem mascarpone:
    Śmietana kremówka i serek mascarpone powinny być schłodzone.

    Wszystkie składniki zmiksować mikserem na dużych obrotach do uzyskania gładkiego, puszystego kremu. Galaretkę agrestową rozpuścić w 500 ml wody i dodać tężejacą do masy.

    Przekładanie:
    Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wrzącej wody, przelać do plastikowej miski, ostudzić i odstawić do stężenia.

    Biszkopt nasączyć czarną herbatą (lub sokiem z cytryny), wyłożyć krem mascarpone (można w tym momencie słodzić w lodówce, jeśli galaretka nie jest jeszcze gotowa, w tym czasie przygotować truskawki), ułożyć pokrojone na połówki śliwki i zalać tężejącą galaretką cytrynową. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakigalaretkabiszkoptsłodkie_życieciasto z owocamimascarponesezonowe ciastociasto z mascarponeciasto na imprezęciasto z kremempieczone ciastoprzekladane ciastopomysł na ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z mascarpone

Dodane przez: Armi As

Ciasto czekoladowe z mascarpone

Zaproponuję przepis na pyszne ciasto...

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Dodane przez: viola_dn

Kruche ciasto z porzeczkami i serkiem mascarpone

Delikatne, kruche ciasto, proste...

Malinowe z mascarpone

Dodane przez: 2milutka

Ciasto malinowe z mascarpone

Lekkie puszyste ciasto biszkoptowe,...

ciasto z porzeczkami

Dodane przez: lucyna19

Ciasto z porzeczkami czerwonymi i serkiem...

Sezonowe ciasto,ładnie wygląda...

image-03vxwkp

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto makowe z czekoladą, migdałami i kremem...

Ciasto smakuje reeewelacyjnie -...

Ciasto marchewkowe z krem z białej czekolady i mascarpone

Dodane przez: PolskaGotuje

Ciasto marchewkowe z kremem z białej czekolady...

Ciasto marchewkowe to jeden z moich...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE