REKLAMA

Ciasto z masą z białych śliwek, galaretką i borówkami

wyświetlono: 38 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Zawsze staram się przygotować domowe ciasto dla moich. Oto jedno z nich.

opublikowany: 19.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki biszkoptu:
    4 jaja
    5 łyżek mąki pszennej tortowej
    4 łyżki cukru
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki masy śliwkowej:
    3,5 szklanki zmiksowanych białych śliwek
    1 opakowanie galaretki pomarańczowej
    3 łyżeczki żelatyny
    Składniki pianki:
    1,5 szklanki śmietany 30%
    3 łyżeczki żelatyny +1/5 szklanki wrzątku
    Cukier puder
    Składniki warstwy galaretkowo-borówkowej:
    1 opakowanie galaretki cytrynowej
    1,5 łyżeczki żelatyny
    2,5 szklanki wrzątku
    Szklanka borówek amerykańskich.
    Ponadto:
    Opakowanie herbatników 100 gram
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Następnie wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Dodaj żółtka, zmiksuj ponownie masę. na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i i wymieszaj całość przy pomocy łyżki. Przełóż do formy o wymiarach 24 na 34 cm. Piecz około 15-17 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Masa śliwkowa: zmiksowane śliwki przełóż do garnka i podgrzewaj na średnim ogniu stale mieszając. Gotuj kilka minut, a następnie zdejmij z palnika i wsyp proszek galaretkowy i żelatynę. Mieszaj, aż do rozpuszczenia. Odstaw do przestygnięcia, a gdy zacznie tężeć wyłóż masę na biszkopt i przykryj warstwą herbatników.
  • 3. Przygotuj piankę. żelatynę rozpuść we wrzątku. Śmietanę ubij na puszystą masę, wsyp cukier do smaku i wlej lekko tężejącą żelatynę. Zmiksuj całość i wyłóż na herbatniki
  • 4. Warstwa galaretkowo-borówkowa: galaretkę wraz z żelatyną rozpuść we wrzątku. Gdy zacznie teżeć wyłóż ją na ciasto i powciskaj umyte i osuszone borówki. Ciasto schłodź w lodówce co najmniej przez 1,5 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Lucyna86 1

Ciasto z kremem budyniowym, galaretką i borówkami

Ciasto wyśmienite na każdą okazję.

kategoria: Ciasta opublikowany: 04.05.2020 | wyświetlono: 2752 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: jo_asia86 20180915_161304

Ciasto z masą kokosową i galaretką

Polecam fanom wiórków kokosowych

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 29.06.2014 | wyświetlono: 7206 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE