Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak!

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Czasem mówie na nie usmiech tesciowej a czasem ..ciasto z ...pijanymi delicjami.SMACZNE I ORGINALNE, A DELICJe ULOZONE GALARETKA DO DOŁU SPRAWIAJA ZE ZWYKŁE CIASTO STAJE SIE MEGGA ORGINALNE!!!!

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek,
    1 szklanka mąki pszennej,
    1 szklanka mąki ziemniaczanej,
    1,5 szklanki cukru,
    1 cukier waniliowy,
    4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki octu,
    4 łyżki wody.

    na poncz:

    1 opakowanie cappuccino NP, SMIETANKOWEGO
    3 szklanki wody.

    na krem:

    około 1 litr serków homogenizowanych waniliowych,
    1 opakowanie (400g) mleka w proszku1 kostka margaryny,
    1 szklanka cukru pudru,
    4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 3/4 szklanki wody i wystudzone.

    składniki dodatkowe:

    2-3 paczki Okrągłych delicji
    gotowa polewa czekoladowo -lukrowa LUB LUKIER
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą waniliową i delicjami tzw. usmiech teściowej albo pijak! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 BISZKOPT:

    Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy z cukrem, żółtka mieszamy z octem, mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
    Do ubitych białek dodajemy stopniowo resztę składników (wodę na końcu) i delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy na wytłuszczoną i wyłożoną pergaminem blachę ( ja piekłam w dwóch blachach, bo bałam się, że nierówno przekroję biszkopt).
    pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    2 PONCZ:

    Całe opakowanie cappuccino rozpuszczamy w 3 szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia

    3 KREM WANILIOWY

    margarynę ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy serki waniliowe i mleko w proszku, na końcu kiedy masa będzie już gładka dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i dokładnie miksujemy.

    4 Teraz składamy całość:)
    Biszkopt nasączamy powstałym wcześniej ponczem i i smarujemy częścią kremu waniliowego .
    Na kremie układamy lekko nasączone w cappuccino kazda z osobna okrągłe delicjie galaretką do dołu jedna koło drugiej
    Na delicjach rozprowadzam pozostały krem waniliowy
    Na kremie układamy drugi biszkopt, który podobnie jak pierwszy lekko nasączamy, Biszkopt -wierzch ozdabiamy delilatnie gotowa polewa czekoladowo- mleczna lub lukrem.
    Wynosimy w chłodne miejsce, żeby krem stężał

    Smacznego

Porady

Biszkopt piekłam dzień wcześniej, ale można po prostu upiec i wystudzić. Raz robiłam bez nasącznia delicji w ponczu i tez ciasto było smaczne. porcje-24 cena 2, 30 kalorie-390

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować