Ciasto z masą waflową i monte

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt;
    8 jaj
    2 szklanki cukru
    Po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
    3 łyżki kakao
    Masa 1;
    3 duże paczki długich wafli z nadzieniem śmietankowym.
    2 kostki masła
    1 szklanka mleka
    Pół szklanki cukru pudru
    Masa 2:
    12 małych lub 6 dużych monte.
    3 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    2 tabliczki czekolady deserowej
    1 szklanka słabej kawy rozpuszczalnej lekko slodzonej
    Kieliszek rumu.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto z masą waflową i monte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy obie mąki i kakao. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 35 minut. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
    MASA1. wafle Kruszymy, zalewamy mlekiem i podgrzewamy aż wafle zmiękną. Ugniatamy je na papkę lub blendujemy. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy po łyżce masy waflowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    MASA2. monte miksujemy z namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatyną.
    Przełożenie:
    Pierwszy blat nasączamy połową ponczu z kawy i alkoholu. Nakładamy masę z wafli. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu. Na wierzchu wykładamy tężejący krem z monte. Wierzch ciasta dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia, po schłodzeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować