Ciasto z masą waflową i monte - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i miksujemy aż pianą będzie szklista. Dodajemy żółtka i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy obie mąki i kakao. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok. 35 minut. Studzimy i przekrawamy na 2 blaty.
MASA1. wafle Kruszymy, zalewamy mlekiem i podgrzewamy aż wafle zmiękną. Ugniatamy je na papkę lub blendujemy. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładko. Dodajemy po łyżce masy waflowej. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
MASA2. monte miksujemy z namoczoną w 3 łyżkach wody i rozpuszczoną żelatyną.
Przełożenie:
Pierwszy blat nasączamy połową ponczu z kawy i alkoholu. Nakładamy masę z wafli. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy resztą ponczu. Na wierzchu wykładamy tężejący krem z monte. Wierzch ciasta dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Porady
Ciasto najlepiej smakuje i kroi się następnego dnia, po schłodzeniu.
Komentarze