Ciasto z masą truskawkową i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Upiec niski biszkopt można wykorzystać ten przepis
BISZKOPT:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać cukier oraz żółtka. Nadal ubijając wlać olej oraz wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ocet i wymieszać. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 -35 min w temp. 180°C
2.MASA TRUSKAWKOWA:
Do garnka wlać wodę dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować do miękkości, a następnie podusić. Ostudzić zmiksować blenderem. Ponownie zagotować, dodać 2 galaretki truskawkowe i wymieszać. budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy truskawkowej. Chwilę gotować. Odstawić. gdy będzie letnia przełożyć na biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
3.Na masie rozłożyć delicje.
4.MASA JASNA:
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku. Śnieżkę ubić z mlekiem na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę. Miksować. Masę wylać na ułożone delicje. Odstawić do stężenia.
5.Pozostałe dwie galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. gdy zacznie tężeć wylać na jasną masę. Włożyć do lodówki, aby galaretka stężała.
Porady
W sezonie można użyć świeżych owoców.
Śnieżkę można zastąpić śmietaną kremówką.
Komentarze