Ciasto z masą śmietankową i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptów.
Jajka ubić z cukrem na sztywno, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przygotować formę o średnicy 24x32 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piec do suchego patyczka. Pozostałe biszkopty przegotować tak samo tylko do ciemnych biszkoptów zmniejszyć o 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej.
Wykonanie masy.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu– każda w osobnym pojemniku. Odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, i kostki galaretki, wymieszać. Masę podzielić na pół.
Komentarze