Ciasto z masą śmietankową i galaretkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto rewelacyjnie smakuje i pięknie wygląda.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt jasny
    6 jaj
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny. X2
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa.
    1 l śmietany kremówki 30 %
    6 łyżek żelatyny
    1 galaretka wiśniowa
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    3 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo.
    Polewa kakaowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z masą śmietankową i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptów.
    Jajka ubić z cukrem na sztywno, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przygotować formę o średnicy 24x32 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, piec do suchego patyczka. Pozostałe biszkopty przegotować tak samo tylko do ciemnych biszkoptów zmniejszyć o 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżkę mąki pszennej.

    Wykonanie masy.
    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu– każda w osobnym pojemniku. Odstawić do stężenia. Po całkowitym stężeniu pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, i kostki galaretki, wymieszać. Masę podzielić na pół.

    Przełożenie biszkoptów.
    Biszkopty nasączyć wodą z cytryną
    Biszkopt ciemny- 1/2 masy- biszkopt jasny-1/2 masy- biszkopt ciemny – polewa kakaowa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować