Ciasto z masą na mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając wsypywać cukier. Następnie stopniowo dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ocet, delikatnie lecz dokładnie wymieszać, ale nie ubijać. Przełożyć do dwóch form ( 25 x 40) wyłożonych papierem i upiec w temp. 180 stopni przez około 20 - 30 minut. Zależy od piekarnika, trzeba zaglądać.
2.Masa:
Mleko wlać do garnka i zagotować. Śmietanę i jaja rozbić trzepaczką, następnie wlać do mleka i dalej gotować, aż utworzą się grudki serka. Serek odcedzamy na sicie.
3.Margarynę rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać przestudzony i schłodzony w lodówce serek i ucierać, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć nią ciasto.
4.Wierch oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.
Komentarze