Ciasto z masą krówkową

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Smaczny placek, słodki

  • 60 min

Składniki:

  • duża paczka biszkoptów
    2 budynie waniliowe
    2 szklanki mleka
    2 łyżeczki cukru
    400 ml śmietany 30%
    2 x zagęstnik do śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    masa krówkowa:
    3/4 kostki masła roślinnego
    200 gram krówek (ok. 20 sztuk w przypadku małych cukierków)
    1 łyżka masła
    5 łyżek mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą krówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy układamy szczelnie połowę paczki biszkoptów (można je nasączyć ale nie jest to konieczne). Warstwę budyniową wykonujemy w ten sposób, że gotujemy gęsty budyń z mlekiem i cukrem i następnie studzimy. Polecam umieścić warstwy odwrotnie niż na zdjęciu gdyż wtedy ciasto będzie się lepiej kroić. A więc: biszkopty, masa krówkowa, warstwa budyniu, biszkopty i bita śmietana.
    Aby przygotować masę krówkową należy odłożyć 3-4 krówki jeśli ktoś ma ochotę polać nimi wierzch ciasta. Pozostałe krówki rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem mleka i łyżki masła. Studzimy. Masło roślinne ucieramy mikserem i partiami dodajemy rozpuszczone krówki, miksujemy na gładką masę (cukier nie jest potrzebny).
    Aby przygotować bitą śmietanę trzeba bardzo dobrze schłodzić śmietanę 30%. Ubijamy ją z cukrem pudrem i na koniec dodajemy zagęstnik. Wierzch ciasta (warstwę śmietanową) można udekorować polewą wykonaną poprzez rozpuszczenie na ogniu odłożonych krówek.

Porady

Przyżądzaj zgodnie z przepisem a wyjdzie bardzo dobry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować