Ciasto z masą kokosową i galaretką z truskawek

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Smaczne połączenie kokosu i truskawek

  • 60 min

Składniki:

  • biszkopt:
    95g mąki
    95g cukru
    5 jajek
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa kokosowa:
    200g wiórków kokosowych
    500ml mleka
    160g masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru

    około 30 małych biszkopcików
    2 galaretki truskawkowe
    250g truskawek
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z masą kokosową i galaretką z truskawek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier nadal miksując. Żółtka roztrzepać widelcem, dodać do ubitych białek. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej. Ciasto przelać do formy, piec w 180C przez około 35min. Wystudzić
  • 2. masa: Z 500ml mleka odlać około 150ml, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Do pozostałego mleka wsypać wiórki kokosowe, cukier i chwilę pogotować. Masło pokroić w kostkę i dorzucić do kokosu, mieszać aż masło roztopi się. Po rozpuszczeniu masła wlać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wymieszać. Mieszać aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ułożyć biszkopty i poczekać aż masa wystudzi się.
  • 3. galaretka: Truskawki zagotować do miękkości z łyżką cukru. Zmiksować. Dolać 700ml wrzącej wody, wsypać galaretki i wymieszać. Poczekać aż zacznie tężeć. Wylać na ciasto i włożyć do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować