ciasto z masą kokosową

0 (0 ocen)

Dla smakoszy kokosu.

Składniki:

  • Ciasto
    2 jajka
    2 żółtka
    ¾ szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa
    20 dag wiórków kokosowych
    2 szklanki mleka
    ½ kostki masła
    2 łyżki cukru pudru
    2 białka
    opakowanie galaretki
    2 paczki herbatników
    polewa czekoladowa.

Ciasto z masą kokosową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
    Pod koniec ubijania dodać cukier.
    Następnie wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.
    Piec w piekarniku 180 stopni przez 15 minut.
    Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu i odstawić do ostudzenia, by lekko stężała.
    Wiórki ugotować na mleku, mieszając, aż powstanie gęsta masa.
    Wystudzić.
    Utrzeć masło z cukrem,dodać kokos oraz pianę z białek
    Dobrze wymieszać,wyłożyć na ciasto.
    Wylać na masę krzepnącą galaretkę.
    Na wierzch ułożyć herbatniki i polać polewą.
    Wstawić do lodówki na 2 godziny aby stężało.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy