Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami

4.5 (187 ocen)

Biszkopt przełożony masą budyniową z "wkładką" z korzennych ciasteczek.

Składniki:

  • biszkopt:
    8 jajek
    1 szklanka mąki tortowej
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 czubate łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    sól
    masa budyniowa:
    4 szklanki mleka
    1,5 szklanki cukru
    4 żółtka
    4 łyżki mąki pszennej (zaokrąglone)
    4 łyżki mąki ziemniaczanej (zaokrąglone)
    1 płaska łyżeczka pasty waniliowej lub 1 torebka cukru wanilinowego
    300 g masła
    dodatkowo:
    4 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    250 g gotowych herbatników korzennych
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy dwa placki biszkoptowe, każdy z połowy składników. Wykonanie jednego placka: 4 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, następnie po jednym - 4 żółtka. Przesiewamy 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 czubatą łyżkę kakao i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Przesiane suche składniki dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, na papier wylewamy ciasto i rozkładamy je równą warstwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 25 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę budyniową: żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru i wanilią, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wraz ze szklanką cukru zagotowujemy, wlewamy mleko z żółtkami i mąkami, mieszając podgrzewamy aż do zagotowania. Chwilę gotujemy i natychmiast przelewamy gęstą masę do szklanej miski. Przykrywamy powierzchnię budyniu folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy miękkie masło na puch i nadal ubijając dodajemy zimny budyń. Około 1/4 masy odkładamy.
  • 3. Upieczone placki biszkoptowe odwracamy, zdejmujemy papier i powierzchnię każdego smarujemy 2 czubatymi łyżkami dżemu porzeczkowego. Na jednym placku rozprowadzamy połowę pozostawionej większej części masy, wyrównujemy i rozkładamy warstwę ciasteczek, układając je jak najbliżej siebie. Na ciasteczka wykładamy drugą część masy, wyrównujemy powierzchnię. Na masę kładziemy drugi placek biszkoptowy stroną posmarowaną do dołu. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną resztą masy i układamy ciasteczka, zachowując odstępy, aby łatwiej było pokroić ciasto na porcje.
  • 4. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny pod przykryciem, aby ciasteczka dostatecznie zmiękły.

Porady

Placki najlepiej upiec, a potem przekładać, w prostokątnej formie z odpinanym brzegiem. Wówczas łatwo można ciasto przykryć np. inną blaszką do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować