Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami

  • wyświetlono: 1664 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Biszkopt przełożony masą budyniową z "wkładką" z korzennych ciasteczek.

portret

Składniki

biszkopt:
8 jajek
1 szklanka mąki tortowej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
sól
masa budyniowa:
4 szklanki mleka
1,5 szklanki cukru
4 żółtka
4 łyżki mąki pszennej (zaokrąglone)
4 łyżki mąki ziemniaczanej (zaokrąglone)
1 płaska łyżeczka pasty waniliowej lub 1 torebka cukru wanilinowego
300 g masła
dodatkowo:
4 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki
250 g gotowych herbatników korzennych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z masą budyniową i korzennymi ciasteczkami

  • 1. Pieczemy dwa placki biszkoptowe, każdy z połowy składników. Wykonanie jednego placka: 4 białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, nadal ubijając dodajemy stopniowo 1/2 szklanki cukru, następnie po jednym - 4 żółtka. Przesiewamy 1/2 szklanki mąki tortowej, 1 czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 czubatą łyżkę kakao i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia. Przesiane suche składniki dodajemy stopniowo do masy, delikatnie mieszając. Dno blaszki o wymiarach 24 cm x 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, na papier wylewamy ciasto i rozkładamy je równą warstwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni (grzanie góra - dół) i pieczemy 25 minut.
  • 2. Przygotowujemy masę budyniową: żółtka ubijamy z 1/2 szklanki cukru i wanilią, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, wlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko wraz ze szklanką cukru zagotowujemy, wlewamy mleko z żółtkami i mąkami, mieszając podgrzewamy aż do zagotowania. Chwilę gotujemy i natychmiast przelewamy gęstą masę do szklanej miski. Przykrywamy powierzchnię budyniu folią spożywczą, aby nie tworzył się kożuch i odstawiamy do wystudzenia. Ubijamy miękkie masło na puch i nadal ubijając dodajemy zimny budyń. Około 1/4 masy odkładamy.
  • 3. Upieczone placki biszkoptowe odwracamy, zdejmujemy papier i powierzchnię każdego smarujemy 2 czubatymi łyżkami dżemu porzeczkowego. Na jednym placku rozprowadzamy połowę pozostawionej większej części masy, wyrównujemy i rozkładamy warstwę ciasteczek, układając je jak najbliżej siebie. Na ciasteczka wykładamy drugą część masy, wyrównujemy powierzchnię. Na masę kładziemy drugi placek biszkoptowy stroną posmarowaną do dołu. Wierzch ciasta smarujemy odłożoną resztą masy i układamy ciasteczka, zachowując odstępy, aby łatwiej było pokroić ciasto na porcje.
  • 4. Ciasto odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny pod przykryciem, aby ciasteczka dostatecznie zmiękły.

Porady

Placki najlepiej upiec, a potem przekładać, w prostokątnej formie z odpinanym brzegiem. Wówczas łatwo można ciasto przykryć np. inną blaszką do pieczenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieciasto świąteczneWigiliaboże narodzeniebiszkopt kakaowyciasto przekładaneciasto z masą budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą śmietaną

Dodane przez: Ewelina Marcin

Rożki z masą budyniową, truskawkami i bitą...

Rożki z półkruchego ciasta nadziewane...

sernik gotowany z ciasteczkami

Dodane przez: klementynka

sernik gotowany z ciasteczkami i galaretką

Do galaretki zamiast owoców dodałam...

sernik na zimno,

Dodane przez: lidien

Serniczkowy torcik z nutellą i ciasteczkami...

pyszny kremowy sernik bez pieczenia

Trójwarstwowiec z budyniem, ciasteczkami i wiśniami

Dodane przez: jolantagłówka

Trójwarstwowiec z budyniem, ciasteczkami...

Prosty do zrobienia, ale elegancki...

Babeczki z masą serowo-budyniową

Dodane przez: Świeca Urszula

Babeczki z masą serowo-budyniową

Wyglądają apetycznie i wyśmienicie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE