Ciasto z masą brzoskwiniową

4.5 (157 ocen)

Robiłam go pierwszy raz na imieniny mojej babci. Sama się zdziwiłam, że wyszedł mi taki dobry.Wszystkim bardzo smakował, a nawet prosili o dokładkę.

Składniki:

  • biszkopt orzechowy:
    - 4 jajka
    - 1/2 szkl. cukru
    - 1/4 szkl. mąki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 5 dag orzechów
    biszkopt kokosowy:
    - 6 jajek
    - 1/2 szkl. cukru
    - 15 dag wiórek kokosowych
    - 1/2 szkl. mąki
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    krem brzoskwiniowy:
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 250 g margaryny
    - 2 żółtka
    - 1 budyń śmietankowy
    - 1 łyżka mąki
    - polewa
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z masą brzoskwiniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, mąki, proszek, orzechy. Wymieszać. Wylać na blachę, piec 30 min. w 180 stopniach. Po ostygnięciu, podzielić na 2 części.
    2. Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, mąki, proszek, kokos. Piec przez 30 min. w 180 stopniach.
    3. Ugotować budyń śmietankowy. Ostudzić. Margarynę utrzeć z żółtkami. Brzoskwinie posiekać na malutkie kawałeczki. Do margaryny dodać zimny budyń, mieszać, dodając owoce. Przełożyć ciasto w następujący sposób: biszkopt orzechowy, masa, biszkopt kokosowy, masa, biszkopt orzechowy, polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować