Ciasto z masą bezową i brzoskwiniami

4.5 (163 ocen)

  • 55 min

Przepyszne, lekkie, ucierane ciasto z zapieczonymi pod bezową kołderką brzoskwiniami.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/2 szklanki mąki (ok.250 g)
    5 żółtek
    3/4 kostki masła lub margaryny (ok.200 g)
    8 czubatych łyżek cukru (ok. 150 g)
    1 łyżeczka z lekkim czubkiem proszku do pieczenia

    ok. 6-7 świeżych brzoskwiń

    Beza:
    5 białek
    200 g cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Beza

Ciasto z masą bezową i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać resztę składników: mąkę, jajka i proszek do pieczenia, zmiksować. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x 21 cm. Rozsmarować łyżką. Piec ok. 20- 25 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia wierzchu.
  • 2. Brzoskwinie obrać ze skórki (dla ułatwienia można polać wrzątkiem, a potem włożyć do zimnej wody). Każdy owoc pokroić na 8 części. Ułożyć równomiernie na podpieczonym cieście.
  • 3. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na brzoskwinie. Piec ok. 25-30 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować