Ciasto z manną i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysm. margaryna i wysypana bułką tartą, pieczemy w 200 stop przez 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
2.Masa:
1. Mleko gotujemy z cukrem i margaryną. do zagotowanego mleka wsypujemy kasze mannę i got. z 5 min. Zagotowujemy także wodę i rozpuszczamy galaretkę/ ki. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Powstałą masę dzielimy na II części.
3. Biszkopt pozbawiamy wierzchniej skórki.
Do jednej części dodajemy rozgniecione ( pokrojone czy zblendowane ) truskawki i wykładamy na biszkopt.
4.Na ta masę wykładamy naszą drugą "czystą" masę i wkładamy do lodówki.
5. Kiedy galaretka zaczyna tężeć. Filetujemy pomarańczę i wykładamy pół księżyce na ciasto.
6.Zalewamy tężejącą galaretką. Żeby galaretka nam nie spływała, możemy zrobić płotek z połówek biszkoptów.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze