Ciasto z malinową kostką

4.5 (193 ocen)

  • 55 min

Bardzo delikatne orzeźwiające ciasto z masą jogurtową i malinami zalanymi galaretką pokrojone w kostkę. Pychota dla dzieciaków i dla dorosłych i nawet dla tych co często zerkają na wagę ;)

  • 55 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 szklanka przesianej maki tortowej
    ¾ szklanki cukru
    5 jajek ( rozm. L)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    ½ łyżeczka octu.
    3 galaretki (1 –czerwona, 2 – pomarańczowe)
    1 serek homogenizowany waniliowy ( 400ml)( mocno schłodzony z lodówki)
    500g świeżych malin
    Cukier puder do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto z malinową kostką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z malinową kostką. 1. Maliny zalać zimną rozpuszczoną 1 galaretką czerwoną wkładamy do lodówki, żeby galaretka z malinami szybko stężała. Gotowa galaretkę kroimy w kostkę.
    Pieczemy biszkopt: biała ubić na sztywną piane z odrobina soli dodajemy cukier. Następnie do żółtek daje proszek do pieczenia i ocet energicznie wymieszać i powstałą pianę z żółtek łączymy z miksowanymi białkami zmniejszam obroty miksera na sam koniec dodaje przesianą mąkę. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewam biszkopt i pieczemy w temp. 175st z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku.
    Upieczony biszkopt dzielimy na dwa blaty i studzimy.
    Dwie galaretki rozpuścić w 450ml wody, gdy będzie już lekko tężejąca dodajemy ją do serka homogenizowanego i delikatnie miksujemy.
    Na jeden blat biszkoptowy dajemy kostki malinowe zalewamy to serkiem i przykrywamy drugą częścią biszkoptu górę udekorować np. cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować