Tortownica 26cm
Ciasto:
250g sera białego
150g margaryny
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki
2 jajka
0,5 szkl oleju
Sok i skórka z jednej cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego
2 łyżki gęstej śmietany
Cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag malin – mogą być mrożone
80 g białej czekolady
Cukier puder do posypania ciasta
Ciasto z malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę pokroić w 5mm kostkę. Margarynę utrzeć z cukrami na puch, wbijając kolejno jajka i dodając po łyżce oleju i śmietany. Nie przerywając miksowania dodawać partiami ser, sok i skórkę z cytryny, a na końcu mąkę z proszkiem. Dokładnie połączyć. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsypać maliny i czekoladę. Piec ok. 40 - 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze