Ciasto z makiem i serem

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto serowo makowe z dodatkiem miodu i bakalii to ciasto pachnące świętami.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto kruche

    mąka 2 żółtka
    żółtka 2 szt
    masło albo margaryna 1/2 kostki
    cukier 1/2 szkl
    śmietana 1-2 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    masa makowa

    masa makowa 1,5 puszki
    jajko 1 szt
    rodzynki 1/2 szkl
    orzechy rozdrobnione 1/2 szkl
    skórka pomarańczowa starta 1 łyżka kopiasta
    miód 2 łyżki

    masa serowa

    ser na serniki 1 kg
    cukier 1 szkl
    budyń jasny 1 szt
    masło 1/4 kostki
    jajka 3-4 szt
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podane składniki na ciasto kruche zagnieść i wylepić nim spód przygotowanej dużej blaszki.

    Składniki na masę makową wymieszać i wyłożyć na ciasto.

    Jajka zmiksować z miękkim masłem i cukrem dodać ser i budyń. Przygotowaną masę serową wylać na masę makową. Piec 60 minut w 180 stopniach.

    Upieczone ciasto wystudzić i można polać polewą czekoladową.Blaszka 24/38 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Sery Skórka pomarańczowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować