Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne delikatne ciasto .

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt :
    (pieczemy 2 sztuki)

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka maki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki maku Back Mit

    Masa budyniowa:

    1 budyń śmietankowy
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    250 g margaryny Palmy
    1 opakowanie kandyzowanych skórek pomarańczy

    Masa śmietanowa:
    1 opakowanie galaretki truskawkowej
    500 ml śmietany 36 %
    1/4 szklanki gorącej wody
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    plus ozdobne gwiazdeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą pomarańczy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy 1. Przygotowujemy 2 biszkopty.
    Pieczemy je w blaszkach 32 x 25 cm.

    Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dosypując pod koniec cukier.
    Kolejno dodajemy żółtka, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia.

    Do drugiego ciasta wsypujemy wraz z mąką mak .
    Biszkopt po wystudzeniu przekrawamy na 2 części . Z biszkopta z makiem wykorzystujemy tylko jeden blat.


    Przygotowujemy masę śmietanową :

    Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru.
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie a następnie lekko przestudzona wlewamy do śmietany.
    Przekładamy na jeden blat jasnego biszkopta. Przykrywamy blatem biszkopta z makiem lekko dociskając.
  • Ciasto z makiem i bitą śmietaną z nutą  pomarańczy 2. Następnie przygotowujemy masę budyniową :

    W garnku gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i margaryną oraz skórką pomarańczową.
    W drugiej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
    Wlewamy do garnka i gotujemy gęsty budyń.
    Przelewamy lekko przestudzony na biszkopt z makiem i przykrywamy ciastem jasnym.
    Wierzch polewamy dowolna polewa i ozdabiamy wg własnego upodobania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować