Ciasto z krówką, budyniem i czekoladowymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT:
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę przesiewamy, dodajemy żółtka, cukier i proszek - miksujemy.
Następnie stopniowo dodajemy pianę z białek - cały czas miksując.
Masę wylewamy na blachę i pieczemy od 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowy biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie równe części.
KRUCHY SPÓD:
Herbatniki wrzucamy do siatki, i kruszymy ubijakiem.
Następnie przesypujemy do miski, dodajemy masło i zagniatamy ręką.
Do masy dodajemy 1/2 opakowania mini ciasteczek,
wsypujemy na blaszkę, i mocno dociskamy do dna.
Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
(Ciasteczka mogą się pokruszyć).
MASA BUDYNIOWA:
Budynie gotujemy wg przepisu na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka.
Masło kroimy w mniejsze kawałki, i miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy.
Następnie dodajemy przestudzony budyń i znów miksujemy.
BITA ŚMIETANA:
Śmietanę ubijamy na sztywną, dodajemy cukier, i chwilę miksujemy.
Warstwy układamy następująco:
spód herbatnikowy
masa budyniowa
biszkopt
masa krówkowa z 1/2 ciasteczek (mogą być pokruszone)
biszkopt
dżem wiśniowy
bita śmietana
Zamiast mini ciasteczek można użyć pokruszonych batoników, np lion.
Komentarze