Ciasto z kremem truskawkowym i deliacjami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mocno truskawkowe ciasto, którego urozmaiceniem są delicje umieszczone pomiędzy dwoma kremami. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Masa truskawkowa:
    500g truskawek (mogą być mrożone)
    ¼ szklanki wody
    1galaretka truskawkowa
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki cukru
    2 opakowania Delicji

    Krem budyniowo – serowy:
    500ml mleka
    1 serek Bieluch naturalny
    150g masła
    1 budyń truskawkowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem truskawkowym i deliacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, pod koniec wsypać cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, wymieszać łyżką z ubitą masą jajeczną. Przelać na blaszkę i piec ok. 20 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto powinno odchodzić od brzegów formy.
  • 2. Masa truskawkowa: Truskawki rozgnieść i zagotować z wodą i cukrem. Następnie dodać galaretkę w proszku i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Budyń rozrobić w ½ szklanki wody i wlać do gotujących się truskawek, zagotować cały czas mieszając. Gorącą masę wylać na biszkopt, ułożyć delicje.
  • 3. Krem budyniowo – serowy: Budyń ugotować na mleku z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodawać stopniowo zimny budyń oraz ser. Masę dokładnie zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej struktury. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Przełożyć na zimną masę truskawkową. Udekorować kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować