Ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Coś dla miłośników słodkości i oryginalności. Ciasto wspaniałe do kawy na przyjęcia rodzinne.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    ½ łyżeczki octu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 budyń waniliowy
    0,5 litra mleka
    1 margaryna
    1 szklanka prażonego słonecznika ( lub ¾ zmielonego prażonego słonecznika)
    1 duża paczka delicji
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    ¾ szklanki rumu
    Polewa czekoladowa:
    0,5 kostki margaryny
    2 łyżki kakao gorzkiego
    2 łyżki cukru
    1 łyżka śmietany.
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie 1. Upiec biszkopt: białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Do żółtek dajemy proszek do pieczenia i dajemy ocet, energicznie mieszamy do powstania piany następnie łączymy z pianą z białek i zmniejszamy obroty miksera o połowę następnie dajemy przesiana mąkę. Gotowy biszkopt wylewam na blaszkę 23 x 36 wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika pieczemy ok 25 min z termoobiegiem w temp 175st. Po upieczeniu przedzielić na dwa blaty i ostudzić.
    Ugotować budyń według informacji na opakowaniu. Ostudzić.
    Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać ostudzony budyń.
    Masę krówkową włożyć do ciepłej wody - chcemy żeby łatwiej się nam ją rozprowadzało na ciasto.
  • ciasto z kremem krówkowym prażonym słonecznikiem i delicjami w rumie 2. Polewa czekoladowa: do jednego rondelka dajemy składniki na polewę i na bardzo delikatnym ogniu, ciągle mieszając rozpuszczamy składniki – nie możemy doprowadzić do zagotowania.
    Na jeden blat ciasta smarujemy ½ masy budyniowej na to smarujemy masę krówkową i oprószamy prażonym słonecznikiem. Przykrywamy drugim blatem ciasta na górę smarujemy drugą częścią masy budyniowej na to układamy delicje zanurzone w rumie. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować