Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • GRUSZKI W WINIE:
    2 szklanki wina białego wytrawnego
    1/2 szklanki wody
    4-5 goździków
    3 gruszki słodkie, twarde
    3 łyżeczki żelatyny
    wiśnie z nalewki

    BISZKOPT:
    3 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/4 szklanki kakao

    KREM BUDYNIOWO - ŚMIETANKOWY:
    1 1/2 szklanki mleka
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka żelatyny
    2 łyżki wody
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    250 g serka mascarpone
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5 min. Odstawić wszystko do wystudzenia.
  • 2. Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.
  • 3. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  • 4. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem.
    Wmieszać ubitą kremówkę.
  • 5. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem.
    Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie.
    Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400 ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować