Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

  • wyświetlono: 622 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii.

Mniam1

Składniki

GRUSZKI W WINIE:
2 szklanki wina białego wytrawnego
1/2 szklanki wody
4-5 goździków
3 gruszki słodkie, twarde
3 łyżeczki żelatyny
wiśnie z nalewki

BISZKOPT:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki kakao

KREM BUDYNIOWO - ŚMIETANKOWY:
1 1/2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody
1/2 szklanki śmietanki 30%
250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce

  • 1. Gruszki obrać i pokroić na ósemki wycinając gniazda nasienne. Wino zagotować z wodą i goździkami. Włożyć cząstki gruszek i gotować 5 min. Odstawić wszystko do wystudzenia.
  • 2. Mąki przesiać i wymieszać z kakao. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Kiedy całkiem się rozpuści zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać mąkę z kakao, delikatnie wmieszać w masę. Wylać do formy o średnicy 25cm z krążkiem papieru na dnie. Nie smarować brzegów. Piec w 160*C przez 30min. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i z wysokości ok 50cm upuścić na podłogę. Wystudzić w formie.
  • 3. Szklankę mleka zagotować razem cukrem i cukrem waniliowym. W 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka. Ugotować bardzo gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
  • 4. Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Zimną kremówkę ubić i wlać cienkim strumyczkiem przestudzoną żelatynę. Mascarpone ubić i zmiksować z wystudzonym budyniem.
    Wmieszać ubitą kremówkę.
  • 5. Biszkopt wyjąć z foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem.
    Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie.
    Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400 ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakibiszkoptwiśnie z nalewkigruszkikrem budyniowyciasto z owocamimascarponekrem śmietankowyalkoholwino białeciasto warstwoweciasto z krememowoce jesienne

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i owocami w galaretce

Dodane przez: wedith1

Biszkopt z masą z mleka skondensowanego i...

Pyszna masa z mascarpone i mleka...

Trio z serem gotowanym i owocami w galaretce

Dodane przez: juchab

Ciasto Trio z serem gotowanym i owocami w...

Smaczne, kolorowe z serem, owocami...

gotowe

Dodane przez: ziutula

czekoladowo-aroniowe ciasto w formie mieszane...

ciasto jest pyszne i w trakcie...

Placek z masą budyniową i bananami w galaretce

Dodane przez: beciiaaa

Placek z masą budyniową i bananami w galaretce

Pyszne ciasto bez pieczenie przygotowane...

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi...

Ciasto z gruszkami i budyniem

Dodane przez: Magster

KRUCHE CIASTO Z GRUSZKAMI I BUDYNIEM

Kruche ciasto z budeniem i gruszkami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE