Ciasto z kremem i bakaliami

0 (0 ocen)

  • 60 min

łatwe i smaczne ciasto do kawki.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto

    jajka 6 szt
    mąka pszenna 1 i 1/2 szkl
    cukier 3/4 szkl
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka
    woda 2 łyżki

    na krem

    budyń waniliowy 2 szt
    mleko 2 i 1/2 szkl
    cukier 6-7 łyżek
    masło 1 i 1/2 kostki [250g]
    kawa cappuccino 2-3 łyżki

    dodatkowo

    rodzynki 3/4 szkl
    orzechy rozdrobnione 3/4 - 1 szkl
    czekolada 1 tabliczka
    dżem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Dżemy

Ciasto z kremem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wybić oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać żółta, cukier i wodę.
    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wmieszać do masy jajecznej.

    Ciasto wylać na natłuszczoną blaszkę albo wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30 min w 180 stopniach.
    Wystudzić i przekroić na połowy.

    Budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru i wystudzić.
    Rodzynki opłukać i sparzyć. Wystudzony budyń utrzeć albo zmiksować z masłem i kawą.

    Spodnią część ciasta posmarować dżemem i niewielką ilością masy budyniowej i posypać orzechami, rodzynkami drobno połamaną czekoladą. Część masy odłożyć do posmarowania wierzchu ciasta a resztę wyłożyć na orzechy, rodzynki i czekoladę.
    Przykryć drugą połową ciasta posmarować kremem i posypać wiórkami albo kolorową posypką.
    Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czekolada Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować