CIASTO z KREMEM CYTRYNOWYM (TORTA SORRENTINA)

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

W zwiąku z tym, że we Włoszech już niedługo zaczyna się sezon na cytryny prezentuję Wam to pszepyszne ciasto z kremem cytrynowym. Jest łatwe w wykonaniu, a krem jest dietetyczny. Nazwa ciasta pochodzi od miejscowości Sorrento na Wybrzeżu Amalfi, który słynie z upraw najlepszych cytryn na świcie.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  •  (na tortownicę Ø 26-28 cm )
    na ciasto:
    250 g mąki
    150 g cukru
    50 g masła
    3 jajka
    sok z 1 cytryny BIO
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
     
    na krem:
    400 ml wody
    200 g cukru
    50 g mąki ziemniaczanej
    sok i skórka z 1 cytryny BIO
    1 jajko
     
    do dekoracji:
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem Desery

Ciasto z kremem cytrynowym (torta sorrentina) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto.
    Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijna sztywną pianę.
    W misce ucieraj masło wraz z cukrem, aż powstanie biała i puszysta masa. Dodaj żółtka, po jednym na raz i sok z cytryny.
    Następnie powoli dosypuj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksuj na wolnych obrotach do momentu połączenia się składników.
    Teraz dodaj ubite na sztywną pianę białka i bardzo delikatnie mieszaj łyżką (nie mikserem!).
     Wylej ciasto do natłuszczonej (lub wyscielonej papierem do pieczenia ) tortownicy. Ja spód wyscieliłam papierem, a boki wysmarowałam masłem.
    Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika (180 °C) i piecz przez około 30-40 minut do zarumienienia i czystego patyczka. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto.
  • 2. rzygotuj krem. W miseczce ropuść w 50 ml wody mąkę ziemniaczaną, dodaj sok i skórkę z cytryny. W garnku zagotuj 350 ml wody z cukrem. Jak tylko woda zacznie kipieć dodaj wcześniej przygotowaną mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszając doprowadź do zagotowania. Wyłącz gaz i dodaj jajko (wcześniej dobrze rozmącone widelcem). Pozostaw krem do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Wystudzone ciasto podziel na dwie czesci i przełóż wcześniej przygotowanym wystudzonym kreme. Pozostaw do schłodzenia (najlepiej w lodówce).
    Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
    Buon Appetito!

Porady

Jeśli chcesz udekorować ciasto tak jak ja, wytnij z papieru cytrynę przyłóż do ciasta, posyp cukrem pudrem, ściągnij papierową cytryne i gotowe! ;) Zielone listki zrobilam zabarwiając cukier puder zielonym barwnikiem spożywczym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować