Ciasto z krakersami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne do kawy. Można je również przygotować bez pieczenia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 duże opakowania krakersów
    1 puszka masy kajmakowej
    1 kwaśny dżem np. z czarnej porzeczki
    1 krem o smaku ajerkoniaku
    250 ml mleka
    500 ml śmietany kremówki
    2 śmietan-fixy
    3 łyżki kakao
    2 łyżki cukru pudru

    OPCJONALNIE na przygotowane spodu biszkoptowego:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto z krakersami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód biszkoptowy:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do rozpuszczenia cukru. Następnie dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Pieczemy 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 2. Formę wykładamy krakersami lub układamy biszkopt.
  • 3. Na krakersy (biszkopt) wykładamy dżem.
  • 4. Na dżem układamy masę kajmakową. Przykrywamy krakersami.
  • 5. Na krakersach układamy przygotowany według przepisu na opakowaniu krem ajerkoniakowy. Układamy krakersy
  • 6. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixów. Układamy na biszkoptach.
  • 7. Posypujemy kakao
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować