biszkopt, delikatna masa serowa a do tego galaretka ze Sprita to połączenie wyśmienite ; wizualną inspirację na to ciasto zaczerpnęłam od użytkownika Malinka5 http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-krolowa-sniegu-4
Składniki:
BISZKOPT
6 jajek rozmiar L
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
1,5 szklanki zimnego mleka
3 śnieżki na mleko
500 gram sera homogenizowanego naturalnego
4 łyżki cukru pudru
2 niebieskie galaretki
2 szklanki wrzącej wody
niebieski barwnik
Ciasto z krainy lodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ubijać do momentu aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Blachę o wymiarach 25 cm * 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto biszkoptowe. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i oddzielić ciasto od papieru.
MASA SEROWA
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. Mleko przelać do miski. Wsypać śnieżki i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder oraz ser homogenizowany. Wymieszać. Na samym końcu wlać ostudzoną galaretkę. Wymieszać. 1/3 masy serowej przelać do osobnej miski. Dodać do niej niebieski barwnik. Wymieszać.
Na upieczony wcześniej biszkopt wylać masę z niebieskim barwnikiem. Ułożyć na niej biszkopty. Na wierzch wylać pozostałą masę serową. Rozsmarować tak, żeby masa dokładnie dotykała brzegu, żeby nie było żadnej dziurki.
GALARETKA
Sprita przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać żelatynę. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać niebieski barwnik. Wymieszać i odstawić do stężenia (nie całkowitego). Gdy galaretka zacznie tężeć (nie będzie lejąca) przełożyć ją na masę serową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
ROZETKI
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ser mascarpone. Dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Na galaretkę wyciskać ozdobne rozetki tak, aby na każdy kawałek ciasta przypadała jedna rozetka. Na wierzchu posypać niebieskim cukrem oraz ułożyć śnieżynki z opłatka. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc do całkowitego stężenia.
Komentarze