BISZKOPT:
6 jaj ( jeżeli są duże to 5)
1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku
2 łyżki kakao (jak biszkopt ma być jasny dodaję zamiast kakao 2 łyżki mąki)
Ciasto z kokosem i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,mąkę,proszek i kakao.
Blachę lekko nasmarować masłem i wyłożyć papierem śniadaniowym,wylać ciasto,piec 30 min. w 170 stopniach ( termoobieg ).
KOKOS: budyń śmietankowy ugotować w 1 i 1/2 szklanki mleka, jak się będzie gotować to dodać kokos i cukier, przegotować i ostudzić.Jak ostygnie wmiksować miękkie masło.
MASA:
ile łyżek nutelli tyle łyżek masła ( ja robię 3 łyżki nutelli i 3 łyżki masła - jak braknie, to dorabiam ).
2.Biszkopt przekroić, posmarować częścią masy z nutelli, wyłożyć kokos,przykryć druga częścią biszkoptu, wierzch posmarować resztą masy z nutelli. Na wierzch posypać ryż preparowany albo inny dodatek wg uznania.
Blacha 35 na 20 cm ( jeżeli jest większa, to nie przekrawam biszkoptu).
Komentarze