Ciasto z kokosem i marmoladą

4.5 (143 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto na niedzielę i nie tylko.

  • 60 min

Składniki:

  • 50 dag cukru
    50 dag mąki
    50 dag margaryny
    8 jajek
    2-4 łyżki kakao
    0,5 proszku do pieczenia
    starta skórka z cytryny
    20 dag kokosu
    3-5 łyżek marmolady
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kokosem i marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzyj z cukrem.
  • 2. Następnie wbijaj jajka po jednym cały czas mieszając(mikserem).Do ciasta wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny.Po wymieszaniu dodaj kakao.Smarujemy dużą blachę olejem i wysypujemy mąką.Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 3. 4 białka z 10 łyżkami cukru ubite na sztywną pianę. Dodajemy 20 dag kokosu i mieszamy drewnianą łyżką.
  • 4. Ciasto smarujemy marmoladą i wylewamy pianę z kokosem. Dajemy do piekarnika aż kokos się zarumieni.

Porady

Zamiast kokosu na całej blasze można zrobić kupki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować