1.Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).
Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.
Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.
Komentarze