Ciasto z kiwi

0 (0 ocen)

Mój chłopak nie lubi kiwi, a jak spróbował to ciasto to był zachwycony.

Składniki:

  • Składniki:
    * 2 opakowania po 240 g herbatników maślanych
    * 12-14 miękkich, dojrzałych owoców kiwi
    * 2 galaretki agrestowe (+600 ml wody)

    Masa budyniowa:
    * 650 ml mleka
    * 8 łyżek cukru
    * 3 duże żółtka
    * 3 pełne łyżki mąki pszennej
    * 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    * 200 g miękkiego masła

Ciasto z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 450 ml mleka i dodajemy cukier. Podgrzewamy do chwili zagotowania. W tym samym czasie pozostałe mleko łączymy z obiema mąkami i żółtkami. Dokładnie mieszamy (można użyć blendera) i wlewamy do gotującego się mleka. Intensywnie mieszamy trzepaczką do chwili utworzenia się gęstego budyniu i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    Kiedy budyń stygnie przygotowujemy kiwi. Owoce obieramy i kroimy w plasterki (grubości około 5-6 mm).
    Masło ubijamy na najwyższych obrotach miksera do chwili aż zamieni się w jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita i pozbawiona grudek.
    W formie o wymiarach 25x25 cm układamy warstwami: herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu, kiwi, herbatniki, 1/3 kremu i kiwi. Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut aby masa zastygła, a następnie na ciasto delikatnie wylewamy tężejącą galaretkę.

    Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, ale tak naprawdę najlepsze jest na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną.

Komentarze

Podobne przepisy