Ciasto z kawową pianką i z orzechami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Goście na pewno będą nim zachwyceni.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml pojemności
    Składniki ciasta kruchego:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżki kakao
    1 żółtko
    1 jajko
    250 gram margaryny
    ¾ szklanki cukru
    Kilka łyżek śmietany 18%
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki pianki:
    4 białka
    1 Łyżka kawy rozpuszczalnej
    1 Łyżka kawy zbożowej
    4 łyżki cukru pudru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    Składniki masy:
    370 gram masła
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    3 opakowania budyniu śmietankowego
    Kilka łyżek spirytusu
    Cukier puder
    Ponadto:
    Szklanka pokrojonych orzechów włoskich
    Opakowanie herbatników kakaowych około 200 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kawową pianką i z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj ciasto . Mąkę przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia
    przez sitko. Dodaj margarynę, cukier
    i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj żółtko, jajko i
    śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, podziel na 2 części i
    przełóż do zamrażalnika na około 40 minut.
  • 2. przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i
    ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj
    oba rodzaje kawy , ponownie zmiksuj. Na końcu wsyp przesianą mąkę i
    dokładnie wymieszaj całość łyżką.
  • 3. Na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm wyłóż jedną połowę
    chłodzonego ciasta, posyp połową orzechów i
    wyłóż połowę pianki. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Oba
    placki piecz w temperaturze 180 stopni przez
    około 25-30 minut.
  • 4. Przygotuj masę. 2 szklanki mleka zagotuj. Resztę dokładnie rozmieszaj
    z budyniami, żółtkami i wlej do
    gotującego się budyniu. Odstaw do przestudzenia. Następnie miękkie
    masło utrzyj dodając porcjami budyń,
    spirytus i cukier puder do smaku.
  • 5. Na jedną warstwę ciasta wyłóż połowę kremu, zwilżone lekko wodą
    herbatniki, drugą warstwę kremu oraz
    ciasta. Schłodź w lodowce przez co najmniej kilka godzin. (najlepiej
    smakuje na drugi dzień).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować