Ciasto z kawową pianką i z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj ciasto . Mąkę przesiej wraz z kakao i proszkiem do pieczenia
przez sitko. Dodaj margarynę, cukier
i posiekaj całość nożem. Następnie dodaj żółtko, jajko i
śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, podziel na 2 części i
przełóż do zamrażalnika na około 40 minut.
2.przygotuj piankę. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i
ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj
oba rodzaje kawy , ponownie zmiksuj. Na końcu wsyp przesianą mąkę i
dokładnie wymieszaj całość łyżką.
3.Na blaszkę o wymiarach 24 na 38 cm wyłóż jedną połowę
chłodzonego ciasta, posyp połową orzechów i
wyłóż połowę pianki. To samo zrób z drugą częścią ciasta. Oba
placki piecz w temperaturze 180 stopni przez
około 25-30 minut.
4.Przygotuj masę. 2 szklanki mleka zagotuj. Resztę dokładnie rozmieszaj
z budyniami, żółtkami i wlej do
gotującego się budyniu. Odstaw do przestudzenia. Następnie miękkie
masło utrzyj dodając porcjami budyń,
spirytus i cukier puder do smaku.
5.Na jedną warstwę ciasta wyłóż połowę kremu, zwilżone lekko wodą
herbatniki, drugą warstwę kremu oraz
ciasta. Schłodź w lodowce przez co najmniej kilka godzin. (najlepiej
smakuje na drugi dzień).
Komentarze