Ciasto z katarzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Na blachę 25x40cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Powoli dodawać cukier, cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku. Potem po trochu wsypywać mąkę przesianą z proszkiem i mieszać delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut.
2. Przestudzony biszkopt przekroić na pół.
Spód posmarować dżemem, wyłożyć pierniki.
3. Budyń.
W 1 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka z cukrami i margaryną zagotować i wlać rozrobiony budyń i cały czas mieszając zagotować.
Gorącym budyniem zalać pierniki. Przykryć drugim biszkoptem .
4. Polewa.
Do rondla wlać mleko i rozpuścić w nim cukier. Dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki i rozpuścić. Zdjąć z palnika i przesiać kakao mieszając trzepaczką, dodać żółtko i wymieszać na gładką masę.
Polać ciasto i schłodzić.
Komentarze