Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia)

3.4 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste, szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami. Idealne do weekendowej kawy. 

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    100 g czekoladowych herbatników
    Ciasto:
    1 litr mleka 3,2%
    200 g masła
    200 g cukru
    1 szklanka (250 ml) kaszy manny
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    Dodatkowo:
    400 g malin
    2 galaretki malinowe
Wystaw ocenę:

3.4 (5 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować