Ciasto z kaszą manną i malinami (bez pieczenia) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko wlać do garnka, dodać pokrojone w kostkę masło oraz cukier. Podgrzewać do rozpuszczenia się masła i cukru. Dodać ekstrakt z wanilii. Wsypywać stopniowo kaszę cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Gotować mieszając do czasu, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Formę (lub naczynie żaroodporne) o wymiarach 30 cm x 22 cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatniki przelać gorącą masę i wyrównać. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. Na wierzch ułożyć maliny. 2 galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody. Kiedy masa będzie letnia i lekko stężeje ostrożnie wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Komentarze