Stefania, to ciasto z kaszą manną i herbatnikami. Proponowane dzisiaj przeze mnie ciasto to mała kombinacja ciastek kakaowych Petit Beurre i sezonowych owoców.
Ciasto z kaszą manną i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrami. Powoli wsypujemy kaszę i gotujemy około 5 minut. Cały czas mieszamy. Goracą masę dzielimy na dwie części. Jedną wylewamy do formy wyłożonej herbatnikami i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Drugą część masy mieszamy z barwnikiem i wylewamy na ciastka. Równomiernie rozprowadzamy i pokrywamy ciastkami. Dociskamy. Możemy położyć na ciasto drewniana deskę, wówczas będzie miało równy wierzch.
2.Na wystudzone już ciasto układamy warstwę owoców, którą zalewamy tężejącą galaretką(galaretkę rozpuściłam w 350 ml gorącej wody). Wstawiamy do lodówki.
Komentarze