Ciasto z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto dajemy na stolnice i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części.
2.Rozwałkowujemy i wykładamy na formy o wymiarach 23x38 cm wysmarowane tłuszczem.
3.Pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni.
4.Robimy masę: mleko i pół szklanki cukru zagotowujemy, jak zakipi to dodajemy kaszę mannę i chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
5.Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i dwoma żółtkami. Dodajemy po łyżce wystudzonej kaszy manny.
6.Jeden placek smarujemy dżemem z czarnej porzeczki i przykrywamy drugim plackiem.
7.Masę dzielimy na dwie części, do jednej dajemy kakao i mieszamy. Placek smarujemy masą białą i przekładamy trzecim plackiem.
Komentarze