Ciasto z kaszą manną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest to ciasto na bazie kaszy manny i herbatników. Prostota i łatwość przygotowania sprawił, że to ciasto od razu skradło moje serce. Moja mama mówiła mi, iż ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna i był przygotowywany na wyjątkowe okazje.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 ml mleka
    400 g herbatników(4 paczki)
    170 g kaszy manny(1 szklanka)
    125 g margaryny(1/2 kostki)
    120 g galaretki (2 opakowania)
    100 g cukru(1/2 szklanki)
    30 g kakao(3 łyżki)
    woda
    aromat

Ciasto z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, margarynę, kakao i cukier rozpuścić i zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę. Ponownie zagotować. Mieszać do zgęstnienia. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać gorącą masę z kaszy manny. Wystudzić. Na wystudzoną masę ułożyć pozostałe herbatniki.
    2 galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Gotowe!
    Uwaga! zamiast galaretki można rozpuścić czekoladę z masłem i polać wierzch ciasta.

Komentarze

Podobne przepisy