Ciasto z kaszą jaglaną

4.5 (158 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Kasza jest niewyczuwalna w cieście. Możemy dodać dowolne owoce.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
    400 g cukru pudru
    2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
    200 g masła
    5 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    500 g śmietany 18%
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
    120 g kaszy jaglanej
    400 g jeżyn
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć z 200 g cukru na puch. Stale miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i budyniami czekoladowymi, połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto - będzie miało konsystencję grubej kruszonki.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wykleić spód blaszki. Podpiec. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • 3. Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, by uniknąć goryczy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo pozostały cukier i śmietanę, stale ubijając. Następnie stopniowo wsypać budyń waniliowy oraz kaszę jaglaną.
  • 4. Masę z kaszą jaglaną wylać na podpieczony, ostudzony spód, a na niej ułożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jeżyny Kasza jaglana Owoce Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować