Kasza jest niewyczuwalna w cieście. Możemy dodać dowolne owoce.
1 godz. 40 min
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
400 g cukru pudru
2 opakowania budyniu czekoladowego bez cukru
200 g masła
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
120 g kaszy jaglanej
400 g jeżyn
sól
Ciasto z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć z 200 g cukru na puch. Stale miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia i budyniami czekoladowymi, połączyć z masą jajeczną. Wyrobić ciasto - będzie miało konsystencję grubej kruszonki.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Jedną z nich wykleić spód blaszki. Podpiec. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika.
3.Kaszę jaglaną przelać zimną wodą, by uniknąć goryczy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodać stopniowo pozostały cukier i śmietanę, stale ubijając. Następnie stopniowo wsypać budyń waniliowy oraz kaszę jaglaną.
4.Masę z kaszą jaglaną wylać na podpieczony, ostudzony spód, a na niej ułożyć owoce. Resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch. Piec przez 50 minut w 180 stopniach.
Komentarze