Ciasto z kaszą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pyszne a zarazem bardzo proste ciasto.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    1 szkl. kaszy manny
    250 g masła roślinnego lub margaryny
    3/4 szkl. cukru
    100 g gorzkiej czekolady
    2 łyżki kakao
    7 opakowań herbatników

Ciasto z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy pierwszą warstwą herbatników. Czekoladę ścieramy na tarce z dużymi oczkami i dodajemy do niej kakao.
    Mleko zagotowujemy i dodajemy pokrojone drobne masło. Gdy masło się rozpuści wsypujemy powoli kaszę manną. Gotujemy, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając.
    Gorąca kasze dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na ułożone herbatniki. Teraz wykładamy 2 warstwę herbatników. Do drugiej części masy wsypujemy startą czekoladę z kakao i mieszamy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Tak przygotowaną drugą część masy wylewamy na herbatniki. Dokładnie rozprowadzamy i przykrywamy trzecią warstwą herbatników, które dociskamy do kaszy. Po wystygnieciu ciasto wkładamy do lodówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy