Ciasto z karmelem, słonecznikiem i kremówką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Słodkie ciasto dla łasuchów.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    3 opakowania budyniu czekoladowego
    ½ szkl mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa karmelowa:
    puszka masy kajmakowej lub krówkowej
    szkl słonecznika
    łyżka margaryny

    Bita śmietana:
    0,5 litra kremówki 36%
    2 czubate łyżeczki żelatyny
    ¼ literatki wrzątku
    1 łyżka cukru pudru

    Dodatkowo:
    czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z karmelem, słonecznikiem i kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę.

    Masa karmelowa:
    Margarynę roztopić na patelni, dodać słonecznik i prażyć go cały czas mieszając. Gdy słonecznik będzie już zarumieniony dodać masę karmelową i wymieszać. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Przykryć pozostałym biszkoptem.

    Bita śmietana:
    Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt i posypać czekoladą.

Porady

Forma: 25x30cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować