Ciasto z karmelem, słonecznikiem i kremówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka połączyć z cukrem, miksować do rozpuszczenia cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i budyniem i chwilę mieszać. Ciasto wlać na blachę wyłożoną papierem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w 170 stopniach ok. 25 minut (termoobieg) do suchego patyczka. Przestudzony biszkopt przeciąć na połowę.
Masa karmelowa:
Margarynę roztopić na patelni, dodać słonecznik i prażyć go cały czas mieszając. Gdy słonecznik będzie już zarumieniony dodać masę karmelową i wymieszać. Gotową masę przełożyć na biszkopt. Przykryć pozostałym biszkoptem.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Kremówkę wyłożyć na biszkopt i posypać czekoladą.
Komentarze