Smaczne ciasto z kapustą, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne jako zimna przystawka podana razem z marynowanymi prawdziwkami. Polecam.
1 godz. 20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta świeża 40 dag (rozdrobniona)
natka pietruszki
koper
majonez 200 ml lub śmietana kwaśna 200 ml
jajka kurze 4 szt.
mąka 1 szklanka
soda 1/2 łyżeczki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól do smaku (1 mała łyżeczka)
pieprz do smaku
olej do wysmarowania formy
marynowane prawdziwki słoik
Ciasto z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wbijamy jajka do miski, dodajemy sól i miksujemy. Dodajemy śmietanę lub majonez i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy do zrobienia się ciasta. Do zrobionego ciasta dodajemy rozdrobnioną kapustę oraz pokrojoną zieleninę, mieszamy. Formę do pieczenia smarujemy olejem (możemy wyłożyć papierem do pieczenia), wlewamy zawartość miski do formy i pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
2.Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy ciasto z formy. Podajemy jako zimna przystawka z marynowanymi grzybkami.
Komentarze