Ciasto krucho drożdżowe posmarowane słodką krówką i obficie wyłożone jagodami leśnymi. I w końcu całość obsypana orzechami, które chrupią po upieczeniu
Ciasto z jagodami i krówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto
Masło roztapiamy, wlewamy ciepłe do miski. Dodajemy drożdże i cukier, mieszamy łyżką, aż się rozpuści. Następnie dodajemy mleko, jajko, cukier i mąkę. Wyrabiamy ciasto, jeśli jest zbyt kleiste dodajemy więcej mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.
2. Masa krówkowa
Składniki przekładamy do rondliczka i nastawiamy na małym ogniu. Masę gotujemy przez godzinę, często mieszając.
3. Mus jagodowy
Składniki przekładamy do rondliczka i na małym ogniu gotujemy przez 30min, często mieszając.
Ciasto dzielimy na 2 części. Obie rozwałkować na około 0,5cm. Następnie na oba ciasta wyłożyć krówke i rozsmarować na całość. Tak samo zrobić z jagodami. Oba ciasta zawijamy na ślimaczki i wykładamy do blachy wyłożonej papierem. Tak aby połączyć je ze sobą. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy orzechami.
Pieczemy przez 40min w temperaturze 180°.
Komentarze