Ciasto z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z jagodami, ucierane, lekko wilgotne, z wyczuwalną nutka cynamonu. Domowe ciasto do filiżanki herbaty i dobrej ksiażki. Takie na co dzień.

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g czarnych jagód( borówki amerykanskiej)
    300 g mąki pszennej
    4 jajka
    150 g cukru
    1 paczuszka cukru wanilinowego( lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
    1/8 l oleju
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3-4 łyżki mleka
    szczypta soli
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jagody umyć, zostawić na durszlaku, do osuszenia.
    2. Olej dobrze utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą i sokiem z cytryny. Dodać jajka i utrzeć.
    3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cynamonem i razem z mlekiem dodawać stopniowo do masy jajecznej. Wszystko dobrze wymieszać.
    4. Foremkę do pieczenia( u mnie prostokatna ) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
    5. Ciasto wyłożyć na formę i delikatnie wyrównać. Rozłożyć jagody. Ciasto piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku. Smacznego :-)

Porady

Nie miałam już dużo jagód, więc wrzuciłam je pojedyńczo i tworzą ciekawy wzorek. Gdy mamy wiecej jagód z pewnościa są bardziej wyczuwalne w smaku, ale robią się takie owocowe kleksy, które czasami nieładnie wyglądają.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować