Ciasto z jabłkowym budyniem i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem przez ok.20 - 30 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
2.Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu.
3.Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe wyłożyć na placek, przykryć drugim plackiem.
4.Kokos podsmażyć na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor.
5.Przełożenie:
Na biszkopt wyłożyć ciepłą masę jabłkową. Gdy ostygnie posmarować połową kremu, ułożyć delicje i ponownie krem. Ciasto posypać kokosem.
Komentarze