Ciasto z jabłkowym budyniem i delicjami

4.5 (198 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo delikatne w smaku ciasto. Nie wymaga wiele pracy, a efekt na pewno zadowoli każdego.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki mąki
    3 łyżki oleju
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    4 szklanki mleka
    2 jajka
    250 g masła
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    4 łyżki cukru pudru
    32g cukru wanilinowego

    Masa jabłkowa:
    1kg jabłek
    3 – 4 łyżki cukru
    0,5 szklanki wody
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1łyżki mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    100 g kokosu
    2 łyżki cukru
    1 łyżka masła
    2 opakowania delicji np. pomarańczowych
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto z jabłkowym budyniem i delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier. Miksować aż cukier całkowicie się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem przez ok.20 - 30 min w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2. Krem: Odlać 1 szklankę mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem na puch, pod koniec wlać odlane mleko i wsypać budynie. Mieszaninę wlać na gotujące się mleko, ugotować jak budyń. Masło utrzeć z cukrem pudrem puch, dodać po łyżce budyniu.
  • 3. Masa jabłkowa: Budynie wraz z mąką wymieszać w wodzie. Obrane i pokrojone w kostkę jabłka uprażyć z cukrem. Pod koniec prażenia dodać rozpuszczone budynie z mąką. Zagotować. Lekko przestudzić. Jeszcze ciepłe wyłożyć na placek, przykryć drugim plackiem.
  • 4. Kokos podsmażyć na patelni z cukrem i masłem na złoty kolor.
  • 5. Przełożenie:
    Na biszkopt wyłożyć ciepłą masę jabłkową. Gdy ostygnie posmarować połową kremu, ułożyć delicje i ponownie krem. Ciasto posypać kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Delicje Jabłka Kokos

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować