CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zmodyfikowałam moje ostatnio dodane takie ciasto. To wymagało więcej pracy, ale wyszło dużo pyszniejsze i wyższe.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO:
    -300 g. masła
    -3 jajka
    -150 g. cukru
    -1 cukier waniliowy
    -600 g. mąki
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA JABŁKOWA:
    -2000 g. jabłek w plasterkach
    -opcjonalnie cukier
    -1 śmietankowy budyń
    -2 galaretki agrestowe
    -200 g. suszonej żurawiny

    MASA BUDYNIOWA:
    -1,5 l. mleka
    -4 budynie waniliowe
    -6 łyżek cukru
    -100 g. masła

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -100 g. cukru pudru
    -1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
    -gorąca woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto z jabłkami, żurawiną i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Odłożyć mniej niż połowę ciasta i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 2. Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 3. owoce-Jabłka, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 4. Jabłka pogotować z cukrem,często mieszając. Budyń rozmieszać z paroma łyżkami wody i wlać do jabłek. Wymieszać, trochę pogotować i dodać suche galaretki. Odstawić i wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Trochę przestudzić i rozprowadzić na podpieczonym cieście.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 5. budyń- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i ciepły wylać na jabłka.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 6. kruszonka-Pozostałe ciasto rozkruszyć na masie budyniowej.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 7. Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM 8. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą gęstszą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować