CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zmodyfikowałam moje ostatnio dodane takie ciasto. To wymagało więcej pracy, ale wyszło dużo pyszniejsze i wyższe.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 200min
  • Średni

Składniki

CIASTO:
-300 g. masła
-3 jajka
-150 g. cukru
-1 cukier waniliowy
-600 g. mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA JABŁKOWA:
-2000 g. jabłek w plasterkach
-opcjonalnie cukier
-1 śmietankowy budyń
-2 galaretki agrestowe
-200 g. suszonej żurawiny

MASA BUDYNIOWA:
-1,5 l. mleka
-4 budynie waniliowe
-6 łyżek cukru
-100 g. masła

LUKIER CYTRYNOWY:
-100 g. cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
-gorąca woda

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM

  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM1. ciasto-Masło zmiksować z cukrem i żółtkami. Przesiać do tego mąkę z proszkiem i zmiksować. Odłożyć mniej niż połowę ciasta i włożyć do lodówki, będzie to kruszonka.Resztę poskubać na blaszkę (30x40) wyłożoną papierem do pieczenia. Potem wyklepać, maczając palce w mące.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM2. Podpiec 15 min. w 175 *C. Odstawić do przestygnięcia.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM3. owoce-Jabłka, obrać, pokroić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM4. Jabłka pogotować z cukrem,często mieszając. Budyń rozmieszać z paroma łyżkami wody i wlać do jabłek. Wymieszać, trochę pogotować i dodać suche galaretki. Odstawić i wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Trochę przestudzić i rozprowadzić na podpieczonym cieście.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM5. budyń- Suche budynie rozmieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić, dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia.Troszkę ostudzić i ciepły wylać na jabłka.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM6. kruszonka-Pozostałe ciasto rozkruszyć na masie budyniowej.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM7. Piec 50-60 min. w 175 *C. Jak ciasto za mocno brązowieje, przykryć papierem do pieczenia.
  • CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I BUDYNIEM8. lukier- Utrzeć cukier puder z ekstraktem albo sokiem cytrynowym.Stopniowo po troszku dolewać gorącej wody i utrzeć, na lejącą gęstszą papkę. Polać zimne ciasto "za nitką". Kroić jak stężeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z budyniemciasto z jabłkamiciasto z żurawiną

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ciasto z jabłkami i budyniem

Proste w przygotowaniu, ale za...

ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: Beata12

Ciasto z budyniem i jabłkami

Dobre cisto z lekka nutą świ

Ciasto z Budyniem i Jabłkami

Dodane przez: 0Madzia

Ciasto z Budyniem i Jabłkami

Ciasto to jest na wierzchu kruche...

image-0nq7t3v

Dodane przez: aliss06

Ciasto z jabłkami i budyniem na wodzie

Na sadach powoli zaczynają pojawiać...

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto z budyniem i jabłkami...

ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z jabłkami i budyniem

Smaczne cisto do kawy.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE