Ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i nutą cynamonu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Świetne ciasto na bazie mąki pełnoziarnistej, z delikatnym jabłuszkiem i chrupiącymi orzeszkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    1 kostka masła
    150 g cukru
    200 g mąki pełnoziarnistej
    4 jaja
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    PONADTO:

    30 g orzechów włoskich
    600 g jabłek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę ponacinać w miejscu wybrzuszenia.
    Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć, dodać skórkę i sok z cytryny, sól, cynamon i jajka dokładnie ubijając.
    Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć.
    Ciasto przełożyć do tortownicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch.
    Na cieście poukładać dookoła jabłka, nacięciami do góry, posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
    Piec 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy włoskie Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować