Ciasto z jabłkami, truskawkami lub innymi owocami

4.48 (169 ocen)

  • 30 min

Przepis na to ciasto pochodzi ze zbiorów mojej Mamy. Piekłam je samodzielnie co sobotę już jako około 13-letnia dziewczynka. To moje pierwsze popisowe ciasto jakie nauczyłam się robić i robię do dziś. Zawsze się udaje! Jest jednocześnie kruche i wilgotne, a dodatek owoców nadaje mu charakteru.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 całe jajka
    1/2 szkl. cukru
    2 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 zapach albo cukier waniliowy
    4 duże łyżki oleju
    4-5 jabłek, truskawki lub inne owoce
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto z jabłkami, truskawkami lub innymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka oraz cukier ucieramy na gładką jasną masę.
  • 2. Do masy dodajemy po kolei proszek do pieczenia, zapach lub cukier waniliowy, mąkę, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli jest zbyt rzadkie można dodać jeszcze odrobinę mąki.
  • 3. Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wyrównujemy wierzch.
  • 4. Układamy umyte wcześniej i odsączone z wody truskawki (lub inne owoce) dość gęsto koło siebie. (Owoce puszczające dużo soku, typu truskawki czy wiśnie, warto ułożyć w większych odstępach lub delikatnie posypać mąką przed ułożeniem w cieście).

    Proporcje w przepisie są na blaszkę o wymiarach 25x25 lub na tortownicę, do blaszki 25x36 i większej robię zawsze podwójną porcję ciasta, żeby wyrosło swobodnie spomiędzy owoców.
  • 5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40-45 minut aż wyrośnie i zrumieni się na słomkowy kolor (można sprawdzać patyczkiem, aż będzie suchy).

Porady

Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :) Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok "zdominują" biszkopt i wyjdzie nam zakalec :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Jabłka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować