Przepis na to ciasto pochodzi ze zbiorów mojej Mamy. Piekłam je samodzielnie co sobotę już jako około 13-letnia dziewczynka. To moje pierwsze popisowe ciasto jakie nauczyłam się robić i robię do dziś. Zawsze się udaje! Jest jednocześnie kruche i wilgotne, a dodatek owoców nadaje mu charakteru.
4.48 (169 ocen)
Porady
Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :) Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok "zdominują" biszkopt i wyjdzie nam zakalec :)
Komentarze