Ciasto z jabłkami i mielonymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ¾ szklanki cukru
    1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
    200 g masła
    5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
    ¾ szklanki mielonych orzechów
    3 jajka
    2 średnie jabłka
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    Sok z 1 cytryny
    Uwaga: szklanka 200 ml

Ciasto z jabłkami i mielonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach (jabłka od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, i mieszam).
    Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.
    Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy i mieszam.
    Jabłka odsączam z soku, mieszam z orzechami i dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam.
  • 2. Foremkę keksową (długość 30-35 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto, które wstawiam następnie do piekarnika na 60 minut. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
    Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy