Ciasto z jabłkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka - Składniki wyrobić, dobrze schłodzić w lodówce.
2.Tortownicę o średnicy około 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3.Jabłka obrać i zetrzeć na dużych oczkach, dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać.
4.Ciasto - Cukier i cukier waniliowy utrzeć z margaryną. Stopniowo dodać jajka, olej i śmietanę. Dolać rum. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować na puszystą masę.
5.Ciasto przełożyć do foremki. Owoce odsączyć, wyłożyć na ciasto.
6.Zimną kruszonkę zetrzeć na ciasto (na tarce). Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C (kruszonka powinna się zrumienić).
Komentarze