Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na biszkopt, wówczas ciasto wchłonie trochę płynu z jabłek. Wystudzić
2.Masa budyniowa: Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
3.Przełożenie:
Na jasny biszkopt wyłożyć masę jabłkową, gdy całkowicie stężeje nałożyć krem budyniowy, a na niego ciemny biszkopt. Wierzch polać polewą.
Komentarze