Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Kolorowe ciasto, którego smaki i aromaty współgaraą ze sobą w jak w najlepszej filharmonii:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 25x40cm
    Upiec jasny i ciemny biszkopt każdy z 3 jaj

    Masa jabłkowa:
    1200g obranych jabłek
    3 łyżki cukru
    2 galaretki cytrynowe
    ¾ szklanki wody

    Masa budyniowa:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 galaretka cytrynowa
    150g masła
    Cukier do smaku ok. 4 pełnych łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i kremem budyniowo-galaretkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Jabłka pokroić w grubsze piórka lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka o podlać wodą, wsypać cukier i prażyć do momentu aż zmiękną. Po tym czasie dać galaretki w proszku i mieszać do ich rozpuszczenia. Jeszcze ciepłe przełożyć na biszkopt, wówczas ciasto wchłonie trochę płynu z jabłek. Wystudzić
  • 2. Masa budyniowa: Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 3. Przełożenie:
    Na jasny biszkopt wyłożyć masę jabłkową, gdy całkowicie stężeje nałożyć krem budyniowy, a na niego ciemny biszkopt. Wierzch polać polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować