Ciasto z jabłkami i cynamonem

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To jest kolejne ciasto z zeszytu mojej mamy! Jak dobrze, że niedawno "odkryłyśmy" je na nowo. I znowu powtórzyła się sytuacja, że ciasto w niedługim czasie musiało być zrobione po raz drugi ;-) Każdy domagał się repety! Co za tym idzie...?! To dowód na to, że po prostu ciasto jest naprawdę genialne. Ciasto wychodzi puszyste i miękkie a przy tym jest bardzo wilgotne. Dla miłośników tzw.: "mokrych" ciast to będzie strzał w samą 10! Składniki są mało wyszukane i zapewne większość z nich jest w każdym domu. Ciacho to robi się bardzo szybko, jest proste i co najważniejsze jest bardzo, bardzo dobre! Polecam.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 jajek dużych
    16 gram cukru waniliowego
    1,5 szklanki cukru
    3 szklanki mąki tortowej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ¾ szklanki oleju słonecznikowego
    Aromat pomarańczowy lub cytrynowy
    3 większe jabłka obrane i skropione sokiem z połowy cytryny
    Szczypta cynamonu
    Forma o wymiarach 32/ 23 cm lub troszkę większa, natłuszczona i oprószona bułką tartą
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić, nadal ubijając stopniowo dodawać cukier i wanilię, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem.
    Na końcu dodać aromat, kilka kropel
    Ciasto przelać do formy. Na wierzch pokroić jabłka na kawałki lub plasterki.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st na ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu oprószyć cynamonem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować