Ciasto z jabłkami i chałwą

4.99 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczemy wspólnie z mamą. Mamy mnóstwo przepisów – zbieranych z książek, gazet i od znajomych, ale niemal zawsze coś zmieniamy w składnikach, dodajemy od siebie.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 7 jajek
    ● 2 szkl. cukru
    ● margaryna
    ● 2 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżeczki kakao
    ● 10 dag wiórkówkokosowych
    ● 1,5 kg jabłek
    ● cynamon
    Polewa:
    ● 10 dag margaryny
    ● 1/2 szkl. (lub mniej) cukru
    ● 4 łyżki mleka
    ● 1 batonik chałwy waniliowej
Wystaw ocenę:

4.99 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z jabłkami i chałwą 1. Siedem żółtek, szklankę cukru
    i margarynę dokładnie ucieramy.
    Dodajemy mąkę, proszek
    do pieczenia i pianę ubitą
    z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2
    części, do jednej dodajemy kakao.
    Oddzielnie ubijamy 5 białek
    ze szklanką cukru i mieszamy
    z wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto z jabłkami i chałwą 2. Jabłka ścieramy na tarce,
    odciskamy sok i dodajemy cynamon.
    Robimy polewę: margarynę,
    cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik
    chałwy waniliowej, mieszamy
    i smarujemy ciasto.
  • Ciasto z jabłkami i chałwą 3. Na blachę wykładamy
    kolejno: ciasto ciemne, pianę
    z kokosem, starte jabłka i jasne
    ciasto. Pieczemy w temperaturze
    180 °C ok. 45 minut. Upieczone
    dekorujemy polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować