Pieczemy wspólnie z mamą. Mamy mnóstwo przepisów – zbieranych z książek, gazet i od znajomych, ale niemal zawsze coś zmieniamy w składnikach, dodajemy od siebie.
Ciasto z jabłkami i chałwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Siedem żółtek, szklankę cukru
i margarynę dokładnie ucieramy.
Dodajemy mąkę, proszek
do pieczenia i pianę ubitą
z 2 białek. Ciasto dzielimy na 2
części, do jednej dodajemy kakao.
Oddzielnie ubijamy 5 białek
ze szklanką cukru i mieszamy
z wiórkami kokosowymi.
2.Jabłka ścieramy na tarce,
odciskamy sok i dodajemy cynamon.
Robimy polewę: margarynę,
cukier i mleko rozpuszczamy, następnie dodajemy batonik
chałwy waniliowej, mieszamy
i smarujemy ciasto.
3.Na blachę wykładamy
kolejno: ciasto ciemne, pianę
z kokosem, starte jabłka i jasne
ciasto. Pieczemy w temperaturze
180 °C ok. 45 minut. Upieczone
dekorujemy polewą.
Komentarze